Διήμερες Θρησκευτικές & Πολιτιστικές εκδηλώσεις ''ΤΑ ΚΑΛΑΠΟΤΙΑ''

afisapanoramatos-2013

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης, η Τοπική Κοινότητα Πανοράματος και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Πανοράματος «Το Καλαπότι», σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις Διήμερες Θρησκευτικές & Πολιτιστικές εκδηλώσεις  
«ΤΑ ΚΑΛΑΠΟΤΙΑ  2013» που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού   την  Τετάρτη  14 & την Πέμπτη 15  Αυγούστου  2013.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013:

  19:30 : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
  20:30 : Χορευτικά
  21:00 : Παραδοσιακό & Λαϊκό πρόγραμμα

 
Πέμπτη  15 Αυγούστου 2013:

  07:00 : Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία


Υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Πανόραμα (Καλαπότι) Δράμας (φωτ.)

281

Πρόκειται για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που στολίζει την πλατεία του χωριού Πανόραμα του Δήμου Προσοτσάνης του νομού Δράμας. Το χωριό βρίσκεται σε πανοραμική θέα κυριολεκτικά κτισμένο μέσα στο καστανόδασος, με την έντονη παρουσία του δέντρου με τημεγάλου μεγέθους κουφάλα του (έχει στηθιαία περιφέρεια η κουφάλα 6 μέτρα) και τον γιγάντιο κορμό του να είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους του χωριού αλλά και για πολλούς επισκέπτες. 

Η ηλικία του προσδιορίζεται πάνω από 1500 χρόνια και είναι ένα από τα ελάχιστα παρόμοια δέντρα σε όλη την Ευρώπη, με περίμετρο ριζικού κορμού τα 11,50 μέτρα στη σημερινή του κατάσταση μετά την επίχωση. Σήμερα στη σκιά του πλάτανου γίνονται κάθε χρόνο στις 14 Αυγουστου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Δήμου Προσοτσάνης τα “Καλαπότια”, με παραδοσιακό γλέντι και ζωντανή ορχήστρα. 
Ο Σύλλογος Πανοράματος (Καλαπότι) ζητάει από τον Δήμο Προσοτσάνης να ανακηρυχτεί το δέντρο διατηρητέο “μνημείο της φύσης” και να χαρακτηριστεί, καθώς και την διαδικασία της απεντόμωσης και συντήρησης του εσωτερικού μέρους της κουφάλας.

 

Άλλωστε ο πλάτανος ήταν μάρτυρας ιστορικών γεγονότων όταν η περιοχή υπήρξε τόπος αντίστασης στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Άξονα στον β' παγκόσμιο πόλεμο όταν το ηρωικό απόσπασμα Καλαποτίου κατόρθωσε να εκδιώξει τους Γερμανούς από το ύψωμα Κρέστη και κράτησε με κάθε θυσία την στρατηγικής σημασία διάβαση Καλαποτίου.Ελευθέρια Δράμας 2013

087

Κορυφώθηκαν με κάθε λαμπρότητα και ενθουσιασμό, το απόγευμα της Δευτέρας, 1 Ιουλίου 2013 οι εκδηλώσεις των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας.

 

Από τις Εργατικές Κατοικίες Αρκαδικού πραγματοποιήθηκε πορεία Στρατιωτικών και Πολιτικών Τμημάτων «Στα βήματα των Απελευθερωτών» ως την Παλαιά Μητρόπολη και στην συνέχεια κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας. Υποδοχή  της πομπής έγινε από τις Πολιτικές Αρχές στην Πλατεία Ταξιαρχίας και από τον Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο και τον Ιερό Κλήρο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Η Δοξολογία τελέστηκε στην Παλαιά Μητρόπολη.

159

 

Στο τέλος, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης με μουσική, χορούς και τραγούδια από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, όπου τίμησαν με την παρουσία τους και τις ωραίες παραδοσιακές στολές, τους εορτασμούς των «Ελευθερίων 2013».

 

Φωτογραφίες


 

Σχετικό βίντεο

 

Πρώην Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Καλαποτίου μετέπειτα Πανοράματος

196f3ca6f26d5dc4a78ec2ab43edb9be XL

 

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1915, η δε ονομασία του ήταν τότε και έως το 1973 «Δημοτικό σχολείο Παλαιού Καλαποτίου». Μετά από περίπου 60 χρόνια και συγκεκριμένα το 1973 το σχολείο μετονομάστηκε σε «Δημοτικό σχολείο Πανοράματος», αλλά δυστυχώς την ίδια χρονιά έκλεισε οριστικά. Το αρχείο και η περιουσία του σχολείου μεταβιβάστηκαν στο 1ο Δημοτικό σχολείο Μικρόπολης και κατόπιν το 1982 παραχωρήθηκε η χρήση του Διδακτηρίου στην Κοινότητα Πανοράματος Δήμου Προσοτσάνης.

Το σχολείο κατά την ίδρυσή του το 1915  έως το 1939 λειτουργούσε ως μονοθέσιο, από το 1939 έως το 1970 λειτούργησε ως διθέσιο και ξανά έως και το οριστικό κλείσιμό του από το 1970 έως 1973 ως μονοθέσιο. Το Διδακτήριο ανεγέρθηκε το 1929, ύστερα  προστέθηκε  μία αίθουσα ακόμη κατά την ανακαίνιση του που πραγματοποιήθηκε  το έτος 1952.


231

 

Ο κ.Κων/νος Βουγιουκλής δάσκαλος του σχολείου κατά την περίοδο 1965 έως 1972 παρέλαβε 44 μαθητές το 1965 και κατά την αποχώρησή του το 1972 άφησε το σχολείο με  6 μαθητές. Κατά τα έτη αυτά εγκαταλείφθηκε το χωριό όπου έφυγε σημαντικός αριθμός κατοίκων, λόγω κυρίως εσωτερικής μετανάστευσης και ειδικότερα το 1966 έφυγαν και οι Σαρακατσάνοι οι οποίοι αποτελούσαν σημαντικό αριθμό κατοίκων.

Τα στοιχεία του σχολείου βρέθηκαν από το βιβλίο του εκπαιδευτικού Χρήστου Παπάζογλου και η ενημέρωση έγινε από τον πρώην Δάσκαλο του τότε Δημοτικό σχολείου Παλαιού Καλαποτίου κ.Κων/νου Βουγιουκλή, τον οποίο η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος (Καλαπότι) κα Καλλιόπη Χατζησαββίδου ευχαριστεί θερμά.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος (Καλαπότι) μετά από αίτησή του προς τον Δήμο Προσοτσάνης την 14-9-2012 ζητούσε την παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού σχολείου για την στέγαση του Συλλόγου, εφόσον αυτό αναπαλαιωθεί. Με την υπ’αριθ.223/2012 απόφαση του Δήμου Προσοτσάνης εγκρίθηκε η παραχώρηση χρήσης του κτιρίου Δημοτικού σχολείου Πανοράματος για την στέγαση του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Πανοράματος όταν και εφόσον το κτίριο αναπαλαιωθεί.

Το 2010 ξεκίνησε η κατασκευή ενός γηπέδου 5Χ5 στον αυλόγυρο του σχολείου μέσω προγράμματος ΣΑΤΑ το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε για χρήση, αλλά για να λειτουργήσει το γήπεδο χρειάζεται οπωσδήποτε αποδυτήρια με ντους, προκειμένου να αρχίσει ο προγραμματισμός αγώνων.

 

227


cats3333

Εδώ βλέπουμε τις σκάλες του Σχολείου όπως ήταν παλιά και όπως είναι τώρα!

 

cats

Kαθώς και η βρύση στο προαύλιο χώρο του σχολείου, που σώζεται μέχρι και σήμερα!

 

 

19η Μαίου,Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

pontian genocide


genoktonia pontos-1-nai

pontian genocide


Ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία των Ποντίων


facebook-button1

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Cookies.