Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ''Καλαπότια 2015'' | Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΑΠΟΤΙΑ 2015

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Παρασκευή 14 Αυγούστου


20:30 Μεγάλο ποντιακό γλέντι με τον Ζερζελίδη Χαράλαμπο


Δείτε την Πρόσκληση σε pdf


Διήμερες Θρησκευτικές & Πολιτιστικές εκδηλώσεις ''ΤΑ ΚΑΛΑΠΟΤΙΑ 2014''

kalapotia2014

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας καλούμε να παρευρεθείτε στις Θρησκευτικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού «Κοιμήσεως Της Θεοτόκου» και  του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος , την  Πέμπτη  14 & την Παρασκευή 15  Αυγούστου  2014.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός - Περιφορά εικόνος

20:30 Χορευτικό από την Εθελοντική Ομάδα Κοκκινογείων “Ο Προμηθέας”

21:00 Παραδοσιακό & Λαϊκό πρόγραμμα

 

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

07:00πμ Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

2

  

Μεγάλη Τετάρτη
Ιερόν Εύχέλαιον
(π. Πέτρος Δομζαρίδης)
Ώρα 11:30 π.μ.
Μεγάλη Πέμπτη
Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου
(π. Γεώργιος Βαμβακίδης)
Ώρα 07:00 έως 09:15 π.μ
Μεγάλη Πέμπτη
Ακολουθία των Παθών τοΰ Κυρίου
(π. Δημήτριος Κουτσοΰκος)
Ώρα 5:00 μ.μ.
Μεγάλη Παρασκευή
Ίερά Αποκαθήλωσις
(π. Πέτρος Δομζαρίδης)
Ώρα 11:00 π.μ
Μεγάλη Παρασκευή
Ακολουθία Ιερόν Έπίταφίου
(π. Πέτρος Δομξαρίδης)
Ώρα 4:45 μ.μ.
Μέγα Σάββατο
Ακολουθία Αναστάσεως
(π. Γεώργιος Βαμβακίδης)
Ώρα 10:00 μ.μ.

Ναός Αγίου Δημητρίου

Ο πολιτιστικός σύλλογος Πανοράματος Δράμας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την προϊσταμένη της  12ης Εφορείας Βυζαντινών  Αρχαιοτήτων Καβάλας κας Σταυρούλας Δαδάκη, για τις πληροφορίες και τα ενδιαφέροντα στοιχεία που έδωσε σχετικά με τη μονή του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο χωριό Πανόραμα (Καλαπότι) Δήμου Προσοτσάνης

Ναός Αγίου Δημητρίου

0

Η ερειπωμένη μονή του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε πλάτωμα που δημιουργείται ανάμεσα στους γύρω ορεινούς όγκους του Μενοικίου Όρους, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων δυτικά/βορειοδυτικά από το σημερινό χωριό Πανόραμα, πρώην Καλαπότι, Δράμας. Η θέση αθέατη από τους βασικούς άξονες της περιοχής, ήταν προσπελάσιμη στο παρελθόν από καλντερίμι, τμήματα του οποίου διατηρούνται κατά χώραν.


Από τη μονή διασώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση ο περίβολος με τα κελλιά, ο πυλώνας, η φιάλη. 
Το καθολικό της μονής που τιμάται στη μνήμη του αγίου Δημητρίου σώζεται ακέραιο και αποτελεί αξιόλογο μνημείο της ναοδομίας των μεταβυζαντινών χρόνων. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου τρουλαίου ναού. Αποτελείται από τον νάρθηκα, τον κυρίως ναό, το Ιερό Βήμα με την προεξέχουσα αψίδα και μια περιμετρική στοά στη δυτική και νότια πλευρά.


Ο χώρος του κυρίως ναού διαμορφώνεται με δυο ζεύγη παραστάδων εκ των οποίων το ανατολικό χωρίζει το χώρο του ιερού Βήματος από τον κυρίως ναό, ενώ το δυτικό χωρίζει το νάρθηκα. Καλύπτεται από ημισφαιρικό τρούλο με τύμπανο, ο οποίος στηρίζεται μέσω ημιχωνίων σε τέσσερα αβαθή τόξα. Τα τρία από αυτά καταλήγουν στις τέσσερες παραστάδες, ενώ το ανατολικό είναι το τόξο μετώπου της καμάρας που καλύπτει το ιερό. Ο νάρθηκας καλύπτεται με εγκάρσια καμάρα. 
Η στοά αρχικά ήταν ανοικτή και διαμορφώνονταν με πεσσούς. Σε μεταγενέστερη εποχή τα κενά μεταξύ των κενών εντοιχίστηκαν. Καλύπτεται με χαμηλωμένους θόλους οι οποίοι στηρίζονται σε τόξα που συνδέουν τους πεσσούς με την περιμετρική τοιχοποιία. 


Ο ναός έχει δυο εισόδους μια στη δυτική και μια στη νότια πλευρά και από ένα στενό ορθογώνιο παράθυρο στη βόρεια, νότια και ανατολική πλευρά. Στον άξονα της δυτικής εισόδου διαμορφώνεται ο τριώροφος πύργος του κωδωνοστασίου. Ο εντοιχισμός της στοάς απέκλεισε τη συμμετρική του σχέση με την δυτική είσοδο.


Το ξυλόγλυπτο τέμπλο αναπτύσσεται σχεδόν σε όλο το ύψος του ναού. Τοποθετείται σε εσοχή της ΒΔ γωνίας του ανατολικού ζεύγους των παραστάδων. Οι δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, της Θεοτόκου, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου είναι του έτους 1866 δια χειρός Ιερεμίου Μελενικίου, ενώ η εικόνα του Αγίου Νικολάου και Χαραλάμπους φέρει την επιγραφή: Δαπάνη του Αθανασίου Αποστόλου από Προσότσανη 1872. Δια χειρός Στεργίου από Νευροκόπι.


Ο ναός είναι κτισμένος με επιμελημένη αργολιθοδομή στην οποία γίνεται χρήση ορθογωνισμένων μαρμαρόλιθων για τον τονισμό των γωνιών, ενώ μαρμάρινοι λαξευτοί λίθοι έχουν χρησιμοποιηθεί και για τα ανακουφιστικά τόξα που πλαισιώνουν τα παράθυρα εξωτερικά. Από μάρμαρο είναι επίσης τα πλαίσια των παραθύρων, όπως και το περιθύρωμα των εισόδων. Η χρήση των πλίνθων περιορίζεται στα πλίνθινα ανακουφιστικά τόξα με τα οποία κοσμείται το τύμπανο του τρούλου.

Τοιχογραφικός διάκοσμος.


Ο ναός είναι κατάκοσμος με τοιχογραφίες που κοσμούν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Ακολουθούν το συνήθη για την εποχή εικονογραφικό πρόγραμμα με την Θεοτόκο Πλατυτέρα στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας και συλλειτουργούντες Ιεράρχες στον ημικύλινδρο, το Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο, τους τέσσερις ευαγγελιστές στα ημιχώνια, ολόσωμους προφήτες στο τύμπανο. Η εικονογράφηση του Δωδεκάορτου σε συνδυασμό με παραστάσεις από το μαρτύριο του αγίου Δημητρίου αναπτύσσεται στους κάθετους τοίχους. Από την επιγραφή που συνόδευε τις τοιχογραφίες διακρίνεται μόνο το έτος 1874. Η υπόλοιπη, όπως και τα ονόματα των αγίων και οι επιγραφές των ειλητών έχουν επικαλυφθεί με γαλάζια μπογιά.


Τα έντονα χρώματα, η πλήρωση και του παραμικρού κενού χώρου στη ζωγραφική επιφάνεια με παραπληρωματικά στοιχεία συνδέουν τον καλλιτέχνη των τοιχογραφιών με την καλλιτεχνική παραγωγή της ευρύτερης βαλκανικής χερσονήσου. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο πολυέλαιος που από κρέμεται την κορυφή του τρούλου, οποίος φέρει την ακόλουθη επιγραφή:


Ο ΠΟΛΥΕΛΙΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΦΙΕΡΩΘΗ/ΤΗ ΕΝ ΚΑΛΑΠΟΤΙΩ ΙΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΥ/ΣΕΒΩΝ ΧΡΙΣΤΗΑΝΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΣΑ/ΡΤΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΣΝΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΣΑΡΙΟΥ/ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ


Το καθολικό της μονής Αγίου Δημητρίου αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα της μεταβυζαντινής ναοδομίας καθώς συνδυάζει στοιχεία της βυζαντινής ναοδομίας με κατασκευαστικές λεπτομέρειες που ανήκουν στην εποχή που κτίστηκε. Ο μονόχωρος τρουλαίος ναός ή μονόκλιτος εγγεγραμμένος σταυροειδής τρουλαίος ναός, είναι χαρακτηριστικός αρχιτεκτονικός τύπος της βυζαντινής αρχιτεκτονικής για ναούς μικρών διαστάσεων, που γνώρισε ευρύτατη διάδοση και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο τρούλος με το οκταγωνικό τύμπανο και τα ανοίγματα είναι στοιχείο βυζαντινό σε αντίθεση με τη συνηθέστατη μορφή του χαμηλού τυφλού τρούλου που επικρατεί σε ναούς της μεταβυζαντινής εποχής. Κατασκευαστικές λεπτομέρειες ωστόσο, όπως τα ημιχώνια αντί για σφαιρικά τρίγωνα, συνδέουν το μνημείο με την εποχή της ίδρυσής του. 


Σύμφωνα με την ανάγλυφη επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα πάνω από το ανατολικό παράθυρο το καθολικό κτίστηκε το 1865.

Σταυρούλα Δαδάκη
12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας

 

 
0
01
02
03
Το καθολικό
Το καθολικό
Το καθολικό
 Παράθυρο στην ανατολική όψη με χρονολογία 1865
04
5
6
7
Η επιγραφή πάνω από τη δυτική είσοδο
Το τέμπλο 
 Ο δεσποτικός θρόνος (λεπτομέρεια)
 Πανόραμα τοιχογραφιών (1874)
8
9
10
11
 Τοιχογραφία του Προδρόμου (1874)
Πανόραμα τοιχογραφιών (1874) 
 Τοιχογραφία της Βαϊοφόρου (1874)
 Τοιχογραφία του Εμπτυσμού του Χριστού (1874)
12
13
14
15
 Τοιχογραφία του Χριστού ενώπιον του Ποντίου Πιλάτου (1874)
 Τοιχογραφία με τα πάθη του Χριστού (1874)
 Τοιχογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1874)
 Τοιχογραφία του αρχαγγέλου Γαβριήλ (1874)
16
17
18
 
 Τοιχογραφία με τον όσιο Ζωσιμά και την οσία Μαρία την Αιγυπτία (1874)
 Τοιχογραφία του οσίου Ονουφρίου ή του οσίου Πέτρου του Αθωνίτου (1874)
Τοιχογραφία με δύο ιεράρχες (1874)
 

Τα Καλαπότια 2013

Ο Πολιτιστικος σύλλογος Πανοράματος Δράμας "Το Καλαπότι" ευχαριστεί όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε και μας στήριξε στη γιορτή μας στις 14-8-2013. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας του χρόνου την ίδια ημέρα.


Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστούμε!

 

3a5cc6e689cf426225d7c77418f99720 L

 

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι διήμερες Θρησκευτικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις «Τα Καλαπότια 2013» Πανοράματος του Δήμου Προσοτσάνης, την Τετάρτη 14 & την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης, η Τοπική Κοινότητα Πανοράματος και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Πανοράματος «Το Καλαπότι».

Το απόγευμα της τετάρτης, 14 Αυγούστου 2013, παραμονή της Παναγίας τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας μέσα στο χωριό, παρουσία πολλών επισήμων.

125

Το βράδυ ακολούθησε αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, απέναντι από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, με τον Άγγελο Λάμπογλου στη λύρα και το Νίκο Αφεντούλη στο τραγούδι.

188

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης κ. Πέτρος Παυλίδης, ο κ. Βασίλειος Φατράλης, ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο κ. Νικόλαος Βουγιουκλής, ο πρώην νομάρχης Δράμας κ. Κώστας Ευμοιρίδης, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μωυσίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιοχωρίου Σερρών κα Ευγενία Χαρίσκου.


Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Πανοράματος «Το Καλαπότι» κα Καλλιόπη Χατζησαββίδου, ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκε και συμμετέχει κάθε χρόνο στην εκδήλωση, τον Αντιπρόεδρο Περιφέρειας ΤΑΞΙ Αν. Μακεδονίας κ. Χρήστο Λιθιρόπουλο για τη μεγάλη εθελοντική βοήθεια που πρόσφερε στο σύλλογο καθώς επίσης και το Dramania. gr, για τα ηλεκτρονικά αφιερώματα.

 

156

 

facebook-button1

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Cookies.