Υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Πανόραμα (Καλαπότι) Δράμας (φωτ.)

281

Πρόκειται για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που στολίζει την πλατεία του χωριού Πανόραμα του Δήμου Προσοτσάνης του νομού Δράμας. Το χωριό βρίσκεται σε πανοραμική θέα κυριολεκτικά κτισμένο μέσα στο καστανόδασος, με την έντονη παρουσία του δέντρου με τημεγάλου μεγέθους κουφάλα του (έχει στηθιαία περιφέρεια η κουφάλα 6 μέτρα) και τον γιγάντιο κορμό του να είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους του χωριού αλλά και για πολλούς επισκέπτες. 

Η ηλικία του προσδιορίζεται πάνω από 1500 χρόνια και είναι ένα από τα ελάχιστα παρόμοια δέντρα σε όλη την Ευρώπη, με περίμετρο ριζικού κορμού τα 11,50 μέτρα στη σημερινή του κατάσταση μετά την επίχωση. Σήμερα στη σκιά του πλάτανου γίνονται κάθε χρόνο στις 14 Αυγουστου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Δήμου Προσοτσάνης τα “Καλαπότια”, με παραδοσιακό γλέντι και ζωντανή ορχήστρα. 
Ο Σύλλογος Πανοράματος (Καλαπότι) ζητάει από τον Δήμο Προσοτσάνης να ανακηρυχτεί το δέντρο διατηρητέο “μνημείο της φύσης” και να χαρακτηριστεί, καθώς και την διαδικασία της απεντόμωσης και συντήρησης του εσωτερικού μέρους της κουφάλας.

 

Άλλωστε ο πλάτανος ήταν μάρτυρας ιστορικών γεγονότων όταν η περιοχή υπήρξε τόπος αντίστασης στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Άξονα στον β' παγκόσμιο πόλεμο όταν το ηρωικό απόσπασμα Καλαποτίου κατόρθωσε να εκδιώξει τους Γερμανούς από το ύψωμα Κρέστη και κράτησε με κάθε θυσία την στρατηγικής σημασία διάβαση Καλαποτίου.facebook-button1

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Cookies.