Φαλακρό όρος

falakro

 

Στο ΦΑΛΑΚΡΟ το "βουνό σύμβολο" της Δράμας, βρίσκεται το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο που με την έλλειψη δεντρώδους βλάστησης στην ευρύτερη περιοχή της βάσης του, δικαιώνει απόλυτα την ονομασία του, του προσδίδει όμως μια αξεπέραστη χιονοδρομική γοητεία.
Το Φαλακρό αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά συγκροτήματα της πατρίδας μας. Προσφέρεται για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβατικό σκι, χωμάτινες διαδρομές με ειδικού τύπου οχήματα και αεραθλητισμό. Συναρπαστικές εμπειρίες και μοναδικές συγκινήσεις για τους λάτρεις της περιπέτειας.
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα για τις φυσικές πίστες του, που αγγίζουν το υψόμετρο των 2200 μέτρων. Βρίσκεται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος (1720μ.) και φτάνουμε εκεί ακολουθώντας το δρόμο Δράμας - Κάτω Νευροκοπίου μέχρι τη διασταύρωση του Βώλακα και στη συνέχεια ανηφορίζουμε προς το χιονοδρομικό κέντρο σύμφωνα με την οδική σήμανση (46χλμ. από τη Δράμα).
Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 22 χλμ. Σήμερα με την συνεχή βελτίωση των υποδομών του κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας.
Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας(Ε6), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια, εύκολη προσπέλαση και άνετους χώρους πάρκινγκ.
Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές εξορμήσεις όλες τις εποχές γιατί το οροπέδιο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άνοιξη με τα σπάνια αγριολούλουδα που κατακλύζουν τις πλαγιές και τις κορυφές. Διαθέτει τις απαραίτητες τουριστικές εξυπηρετήσεις ενώ η δημιουργία καταλυμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους στην γύρω περιοχή τα δύο τελευταία χρόνια θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχει την δυνατότητα να φιλοξενηθούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως πανελλήνιοι αγώνες αντοχής και κατάβασης.
Το Φαλακρό αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδος. Διαθέτει ορισμένες από τις πιο υψηλές και δύσκολες ορθοπλαγιές όπου μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί σε διάφορους βαθμούς δυσκολίας.
Εργο μεγάλης τουριστικής υποδομής αποτελεί η εγκατάσταση και λειτουργία της τετραθέσιας εναέριας αποσυμπλεκόμενης καρέκλας, μήκους 1500μ. η δεύτερη στην Ελλάδα μετά του Παρνασσού αλλά η μεγαλύτερη σε μήκος.
Με την υποδομή έχει εξασφαλισθεί η κατά το δυνατόν μονιμότερη λειτουργία του κέντρου, που και σε περίπτωση αραιών χιονοπτώσεων το χιονοδρομικό λειτουργεί κανονικά με εναλλακτικές λύσεις εκείνων των μεγαλύτερων υψομέτρων που κρατάει πολύ χιόνι.


Οι ανταγωνιστικοί παράγοντες σε όρους χιονοδρομίας του ΦΑΛΑΚΡΟΥ μπορούν να συνοψιστούν:

• Αριστη ποιότητα χιονιού.
• Πολλές βόρειες, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές-φυσικές πίστες σε υψόμετρο πάνω από 2000 μ.
• Επικάλυψη του βραχώδους υποστρώματος σε όλη σχεδόν την έκταση με στρώμα χώματος και χορτολιβαδική βλάστηση.
• Απουσία εδαφικών εξάρσεων, ομαλές κλίσεις, εναλλαγές κλίσεων και ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.
• Ανοιχτοί ορίζοντες και υπέροχη θέα από τις πίστες προς βορρά, προς την λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα .Νοτιοδυτικά προς το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, του κάμπου της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Αθω, τη Θάλασσα, τον Όλυμπο.
• Διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232μ-1615μ σε βορινές πίστες, κατάλληλες για αθλητικές διοργανώσεις.
• Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα διάρκεια χιονοκάλυψης λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και του μεγάλου υψομέτρου (βάση χιονοδρομικού 1720μ-και πίστες από 1650-2232 μ)
• Οι αλπικές του πλαγιές αποτελούν ιδανικές φυσικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιώντας τόσο τους αρχαρίους όσο και τους πιο απαιτητικούς χιονοδρόμους.
Η τουριστική άνοιξη για την περιοχή έχει ξεκινήσει και με εφαλτήριο το χιονοδρομικό κέντρο θα αναδειχθούν όλες οι φυσικές ομορφιές του νομού που είναι πολλές:
Ως αναφορά τα δασικά οικοσυστήματα: δάσος ελατιάς (καρά ντερέ)περιοχή παρθένου δάσους Φρακτού, δάσος Σημύδας, δάσος Κύκλας στο όρος Όρβηλος (Δήμος Νευροκοπίου).
Ως αναφορά τα υδάτινα οικοσυστήματα: σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά) το μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο σήμερα στην Ελλάδα μήκους 20 χλμ. (επισκέψιμο 600 μέτρα) σπάνιας ομορφιάς (Δήμος Προσοτσάνης), Ιαματικές πηγές Θερμιών, λίμνη Θησαυρού - Νέστου, λίμνη Λευκογείων, πηγές Αγίας Βαρβάρας Δράμας, πήγες Κεφαλαρίου και Κυργίων, πηγές Μυλοποτάμου.
Λειτουργούν τρία σαλέ τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ (βουλγαρική ενδοχώρα με διάσπαρτα Βουλγαρικά χωριά, δυτικές απολήξεις της Δυτ. Ροδόπης, το Αιγαίο, τη Θάσο, τον Αθω, τον Όλυμπο, την πεδιάδα της Δράμας, το υπέροχο φαράγγι των Πύργων.
Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου, λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυχτέρευσης 80 ατόμων. Ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν στη γύρω περιοχή (Βώλακα, Γρανίτη, Νευροκόπι στην πόλη της Δράμας που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή).
Υπάρχουν ακόμη τρία υπαίθρια καταστήματα (καντίνες),τέσσερα καταστήματα - επιχειρήσεις πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης, και ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων - είδη λαϊκής τέχνης.
Βρίσκεται σε απόσταση 46 χλμ από την πόλη της Δράμας και 42 από το Κ. Νευροκόπι όπου και ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Στο χιονοδρομικό υπάρχει οργανωμένο ιατρείο (με ιατρό και ασθενοφόρο) για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά των έκτακτων περιστατικών και ομάδα διάσωσης υψηλής ευθύνης.
Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο εξασφαλίζεται από ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής.
Ο δρόμος παραμένει ανοικτός ακόμη και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο χώρος στάθμευσης - οδικός δακτύλιος - έχει χωρητικότητα 1500 αυτοκινήτων. Το χιονοδρομικό λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και όλες τις αργίες.
Το καλοκαίρι είναι η πιο συνηθισμένη αφετηρία - γιατί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον - για διαδρομές 4x4, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση (τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα), ποδήλατο βουνού, αεραθλητισμό, παρακολούθηση πουλιών και περιήγηση.
Στις αρχές της άνοιξης τα περίφημα αγριολούλουδα του Φαλακρού μετατρέπουν απ' άκρη σ' άκρη το Φαλακρό σε ένα βοτανικό παράδεισο.
Η σημασία της χλωρίδας και της πανίδας του Φαλακρού επέβαλαν την ένταξη και προστασία του στο δίκτυο "Φύση 2000" με το όνομα "Κορυφές όρους Φαλακρού".
Από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο συνήθως, λειτουργούν οχτώ αναβατήρες, τέσσερις πίστες καταβάσεων και μία πίστα δρόμων αντοχής συνολικού μήκους 5χλμ. Οι πίστες καλύπτουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο των αρχάριων όσο και των πιο απαιτητικών χιονοδρόμων.

Οι εμπειρότεροι θα απολαύσουν την κατάβαση με σημείο εκκίνησης πάνω από τα 2000μ. Λειτουργούν ακόμη αναβατήρες των 450μ. για τους λιγότερο έμπειρους, των 220μ. και των 160μ. για τη διασκέδαση των αρχάριων χιονοδρόμων και των παιδιών. Τμήμα της διαδρομής προσφέρεται για «snow board» και σε ειδικό χώρο, κοντά στις πίστες του σκι, λειτουργεί πίστα για οδήγηση στο χιόνι με «skidoo».

Όσοι διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση μπορούν να ακολουθήσουν μονοπάτι μέχρι τον αυχένα στα βορειοανατολικά για να απολαύσουν τη θέα προς τον Νέστο και τη Ροδόπη. Οι πεζοπορικές εξορμήσεις και οι επισκέψεις στην περιοχή συνεχίζονται σε όλες τις εποχές, καθώς το οροπέδιο παρουσιάζει εξαιρετικό βοτανικό ενδιαφέρον από την άνοιξη, με τα σπάνια αγριολούλουδα που κατακλύζουν τις πλαγιές και τις κορυφές.

Τηλέφωνα: 25210 62224 - 25220 41811 - 2522041822


ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ:

Όλες οι διαδρομές έχουν αφετηρία στα βόρεια των Πύργων, το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης (ύστερα από πεζοπορία 45 λεπτών από το χωριό), με δυνατότητα διανυκτέρευσης κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του Ορειβατικού Συλλόγου.

Διασχίζοντας το Φαράγγι των Πύργων
Το καλοκαίρι του 1968 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά οργανωμένη διάσχιση του Φαραγγιού από ομάδα Ιταλών με ντόπιο οδηγό. Από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στα βόρεια του χωριού, αναζητούμε το Καταφύγιο, στη θέση «Κάπι» για τους ντόπιους, προκειμένου να αρχίσουμε την εξερεύνηση μας μέσα στο Φαράγγι. Η διαδρομή μας είναι σχεδόν επίπεδη, σε ορισμένα μόνο σημεία γίνεται ανηφορική.

Το έδαφος είναι στρωμένο με πέτρες χειμάρρων και ελίσσεται ανάμεσα σε απότομες και πολύ δασωμένες ράχες. Σε πολλά σημεία γίνεται εξαιρετικά στενό με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 3-5 μέτρα, όπου σχηματίζονται λεκάνες με νερό. Αυτό το στενό πέρασμα του Φαλακρού ονομάζεται «Νασκβίτσα». Με δέος πλησιάζουμε την περιοχή με το στεφάνι των κορυφών. Μπροστά μας, το Φαράγγι χωρίζεται σε δύο παρακλάδια, που κατευθύνονται στις πλαϊνές ορθοπλαγιές, ενώ οι κεντρικές ορθοπλαγιές καταλήγουν σε άλλα δύο παρακλάδια.

Πύργοι-Στεφάνι κορυφών-Πύργοι
Ακολουθούμε την προηγούμενη διαδρομή μέχρι τη δυτική πλευρά της «Καρτάλκας», της πρώτης κορυφής που δεσπόζει στα δυτικά. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε μέχρι την κορυφή Καρτάλκα (2035μ.) και διασχίζουμε την κορυφογραμμή με κατεύθυνση ανατολική. Κατακτούμε βήμα-βήμα όλες τις κορυφές στο περίφημο στεφάνι του Φαλακρού: την Κορυφή του Φαραγγιού, την Χιονότρυπα (2111 μ.), τον Προφήτη Ηλία (2232μ.), το Ψευτοδόντι (2176μ.), την Ανω Οξιά (1815μ.). Κατηφορίζουμε στη Σίτνα με το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, και με κατεύθυνση δυτική ακολουθούμε το ρέμα που μας φέρνει στο Φαράγγι. Σε 20 λεπτά φτάνουμε στο χωματόδρομο και σε άλλη μισή ώρα στους Πύργους. Απαιτούνται 8-10 ώρες και πολύ καλή φυσική κατάσταση.


ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Αναρριχητικά πεδία Κεντρικού Φαλακρού
Χαρακτηρίζονται ως μερικά από τα συναρπαστικότερα του Ελλαδικού χώρου. Σχηματίζονται από τις ορθοπλαγιές που περικλείονται στις κορυφές του Φαλακρού όπως αυτές δημιουργούν ένα στεφάνι 3χλμ (από τα δυτικά προς τα ανατολικά):

«Καρτάλκα»,
«Κορυφή του Φαραγγιού»,
«Χιονότρυπα»,
«Προφήτης Ηλίας»,
«Ψευτοδόντι»,
«Βέρτενα». 

Η πιο εντυπωσιακή ορθοπλαγιά, με διεύθυνση δυτική, βρίσκεται αναμφίβολα στο «Ψευτοδόντι», καθώς είναι η πιο όρθια από τις μεγάλες πλαγιές και σχηματίζει χαρακτηριστικές κόψεις. Σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουμε από το χωριό Πύργοι ή από το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.

Αναρριχητικό πεδίο Πύργων
Βρίσκεται δίπλα στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης. Έχουν ανοιχθεί μέχρι τώρα έξι διαδρομές ύψους 25-30 μέτρων δυσκολίας από V+ έως VII+. Το πέτρωμα του βράχου είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Το ανάγλυφο του βράχου είναι έντονο και στο δεξιό μέρος του πεδίου υπάρχει σπηλιά. Για την επανάληψη των διαδρομών χρειάζονται μόνο σετάκια.


ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Φυσικές πίστες Πετρούσας-Πύργων
Με σύμμαχο τον Αίολο, για την άσκηση του αλεξίπτωτου πλαγιάς και του αιωροπτέρου, ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πίστα απογείωσης στην περιοχή Πύργων - Πετρούσας σε υψόμετρο 1200μ. με προσανατολισμό νοτιοανατολικό, νότιο και νοτιοδυτικό. Η διαδρομή των 3χλμ. από το χωριό των Πύργων μέχρι την πίστα είναι βατός χωματόδρομος.

 

Πηγή: www.prosotsani.gr

facebook-button1

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Cookies.